Energirådgivaren tipsar – så sparar du in på elen

Höga energipriser ökar viljan att spara in på elen. Under den senaste tiden har många kontaktat oss för tips, inte minst för hus som värms upp med direktel. Vår energirådgivare delar med sig av vad du kan göra för att påverka din elräkning, samtidigt som du gör en insats för klimatet.

Kvinna i stickad röd tröja

Från direktel till vattenburen värme

Att byta från direktel till vattenburen värme är den bästa lösningen för att på lång sikt ta hand om plånboken och miljön. Med vattenburen värme kan du välja nästan vilken uppvärmning som helst i framtiden, men tänk på du måste få plats med själva värmesystemet. Det kan till exempel vara en fjärrvärmecentral, pellets- eller vedpanna, jord- eller bergvärmepump eller luft- och vattenvärmepump. De tre förstnämnda alternativen kan ersätta eluppvärmningen helt och de tre sistnämnda alternativen kan minska elanvändningen med upp till två tredjedelar eller mer! Vilket värmesystem som lämpar sig bäst beror på en rad olika faktorer. Har ditt hus en skorsten? Har du plats för att lagra pellets eller ved? Finns det ett fjärrvärmenät i närheten? Ta reda på förutsättningarna och hitta den bästa lösningen för dig och ditt hus.

Värmesystem för hus med direktel

Om ditt hus värms upp med direktel är uppvärmningsalternativen färre, men du kan installera en luftvärmepump eller pelletskamin som komplement för att minska dina elkostnader. Luftvärmepumpen drivs av el och hämtar värme från uteluften, men kan inte värma vattnet till kranar och duschar. Har du ett äldre hus? Då kan en pelletskamin som tillför höga temperaturer vara ett vinnande alternativ. I dag kan du installera en pelletskamin utan skorsten, med en luftkyld ventil genom ytterväggen.

Husesyn och energismarta vanor

Att minska energianvändningen behöver inte betyda renovering och stora kostnader, det kan vara både enkelt och billigt. Vår energirådgivare ger dig några snabba tips på saker du kan göra för att bli mindre sårbar för höjda elpriser.

Inspektera fönster och dörrar

Se över tätningslister vid fönster och dörrar. Har de förlorat spänsten eller saknas de helt? Då är det dags att byta eller komplettera. Använd ett värmeljus en blåsig dag för att se om det blåser in i huset. Ventilation är viktigt, men den ska finnas på andra ställen.

Hitta energibovar

Har du ett spabad på altanen eller en extra frys i förrådet? Stäng av det som drar onödig el.

Tvätta och torka smart

Tvätta i fylld maskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. När det är dags att torka, välj klädstrecket. En torktumlare gör åt hela två till tre gånger mer energi än en tvättmaskin!

Sänk innertemperaturen

Visste du att en grad lägre temperatur minskar energianvändningen med cirka fem procent? Sänk innertemperaturen och kompensera med varma innetofflor och stickade tröjor.

Stäng av rum

Har huset rum som du inte använder särskilt ofta? Sänk temperaturen till 15 grader och låt dörren vara stängd.

Kontrollera värmepumpen

Har du en luftvärmepump? Om värmepumpen är inställd på autoläge kan den börja kyla ner huset i onödan om värmen går upp, till exempel när solen lyser in genom fönstren. Passa även på att kontrollera att filtren inte är igensatta.

Ge huset en mössa

Hur välisolerad är din vind? Bättra på isoleringsskiktet för att värmen inte ska försvinna ut.

Frågor?

Kontakta vår energirådgivare.

Decima Henningsson
decima.henningsson@ulricehamn.se

Just nu är svarstiderna längre än normalt. Vi hoppas på ditt överseende!

Publicerat av Elin Ohlsson den 14 september 2022, senast ändrad den 13 december 2022 av Anette Westerlund