Skydda dina tamfåglar från fågelinfluensa

Har du höns eller andra tamfåglar? Från och med i dag räknas Ulricehamns kommun som ett högriskområde för fågelinfluensa.

Grupp av höns utomhus

Vad gäller i högriskområden?

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar. Från och med den 16 november upprättas ett högriskområde i delar av södra Sverige där risken att tamfåglar kan bli smittade är stor. Det är olika regler i ett högriskområde beroende på om du:

  • säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter från fjäderfän
  • inte säljer ägg, kött eller andra produkter
  • har fåglar i fångenskap för till exempel uppvisning och utställning
  • har hägnat fjäderfävilt

Tänk på att reglerna gäller för alla som har fjäderfän, höns och andra fåglar i fångenskap. På Jordbruksverkets hemsida kan du ta reda på vilka regler du ska följa för att skydda dina fåglar mot smitta.

Information om vad som gäller i högriskområden hos Jordbruksverket

Om dina fåglar är sjuka, verkar sjuka eller dör

Har du upptäckt en ökad dödlighet, andra tecken på någon allvarlig sjukdom eller en väsentligt minskad produktion som du inte vet vad den beror på hos dina djur? Då ska du genast kontakta en veterinär. Du är skyldig att göra allt för att förhindra att smittan sprids. Stäng in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock, om det är möjligt. Inga personer, ägg eller djur som haft kontakt med misstänkt smittade djur får lämna anläggningen förrän en veterinär har bedömt situationen och meddelat vad som gäller.

Information om vad som händer vid ett utbrott hos Jordbruksverket

Om du hittar döda vilda fåglar i naturen

Om du hittar en eller flera döda eller sjuka fåglar ute i naturen kan du rapportera det till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. SVA undersöker döda vilda djur och övervakar sjukdomsläget i Sverige. Om SVA vill undersöka den eller de fåglar som du har hittat kontaktar de dig inom några dagar. Du ska inte röra några döda eller sjuka fåglar utan handskar. Tvätta alltid händerna efteråt.

Rapportera vilt hos SVA

Frågor?

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om fågelinfluensa. Vid frågor hänvisar vi dig till Jordbruksverket som ansvarig myndighet.

Information om fågelinfluensa hos Jordbruksverket

Publicerat av Elin Ohlsson den 16 november 2022, senast ändrad den 15 november 2022