Måltidsstrategen tipsar om mat för en god och hållbar jul

Hur ska man tänka inför helgernas alla festligheter? Vår måltidsstrateg Johanna Skenning ger sina bästa tips inför jul. Längst ner hittar du även ett av hennes bästa julrecept.

Prinskorv, köttbullar och skinka. När det kommer till julmat är det lätt att tänka på olika köttdetaljer. Det brukar bli en ökad andel kött på våra tallrikar under julen, när forskning visar att vi för klimatets skull egentligen borde minska köttkonsumtionen.

Vill du ändå ha lite kött på ditt julbord? Försök då välja ett mer hållbart alternativ såsom ekologiskt/kravmärkt, naturbeteskött eller närproducerat som inte rest alldeles för långt.

Den största vinningen är ändå att planera dina inköp, vilket gynnar både plånbok och klimat. Fundera på hur många ni är och hur mycket som behöver tillagas. Det är ju inte hela världen OM något tar slut.

Planering

Hur mycket ska du räkna med att folk äter?

Om man serverar en buffé, som julbord är, behöver man oftast inte mer än exempelvis; 30 gram prinskorv (2 st), köttbullar 40 gram (3 st), julskinka 40 g (1-2 skivor beroende på tjocklek) per person.

Vill man även ha julkorv, sylta eller annan rökt detalj kan man gott och väl räkna med ca 20 g/person.

Tänk nytt till julbordet

Det finns många härliga gröna rätter som uppskattas av många;

  • Rödbetssallad på både växtbaserad majonnäs/fraiche. Smakmässigt ingen skillnad.
  • Julig sallad med brysselkål, apelsin, grönkål och mandel
  • Gravad morot

Mat över? Det här kan du göra med resterna

Men vad gör man då med maten som blir över? Det viktiga är att vi inte slänger mat utan tar till vara maten vi köpt och tillagat.

  • Det bästa är att tärna/strimla ner och frysa in, det mesta går att frysa, även Jansson.
  • Gör nya rätter. Vad sägs om;
    • Julbordspytt
    • Pizza med julskinka, julost och brysselkål
    • Köttbullar blir frikadeller i en tomatsås med pasta till
    • Smörrebröd av sill, lax och kallskuret
    • Grönkålspaj
    • Bakad potatis med laxröra av den överblivna laxen (både kallrökt/varmrökt/gravad)
    • Alla sorters kål kan bli en härlig coleslaw till burgaren när man tröttnat på julmaten

Måltidsstrategen Johannas  bästa k*ttbullar- recept ca 8 portioner

1/2 gul lök
1/2 msk olja
1 dl ströbröd
1 msk majsstärkelse
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1/2 msk kinesisk soja
2 krm salt
2 krm svartpeppar
500 g tinad fryst formbar vegofärs
Rapsolja/mjölkfritt margarin (till stekning)

  • Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tills den mjuknar. Låt svalna.
  • Blanda löken med ströbröd, majsstärkelse, grädde, senap, soja, salt och peppar i en bunke.
  • Blanda ner färsen.
  • Rulla till bullar med fuktiga händer.
  • Stek i omgångar tills de får fin färg.

Med dessa tips önskas ni en riktigt god jul.

Publicerat av Rebecca Berndes den 12 december 2022, senast ändrad den 1 december 2022

Kontakt