Mer än bara sångstunden

Hon har blivit kallad Sångstunden på stan. Men kommunskatten Karin Alsing på familjecentralen berättar om ett jobb som är så mycket mer än det.

Kvinna i soffa

Det var ett litet barn i en vagn som såg henne på håll och ropade till sin mamma:

– Titta mamma, där är Sångstunden.

20 år som samordnare

Det är ingen tvekan att Karin är bekant för många ulricehamnare efter nästan 20 år som samordnare på familjecentralen och förskollärare på öppna förskolan. Många är de som sjungit Inifrån djungeln eller Klappa lilla magen med Karin.

Hon är förskollärare från början och det föll sig naturligt att välja den banan. Hon har alltid gillat musik, konst och annan skapande verksamhet. Dessutom har hon alltid haft lätt att knyta an till barn.

Hon jobbade i Borås när tjänsten som samordnare på den relativt nystartade familjecentralen dök upp. Först var hon lite tveksam, men efter att själv ha besökt familjecentralen och öppna förskolan som mamma ändrade hon sig, sökte och fick tjänsten.

En viss omställning

Det var en viss omställning, till exempel från att tidigare ha jobbat mest med barnen, till att nu även jobba med föräldrar. Dessutom gick hon till, och skulle samordna en verksamhet med flera ben, både öppen förskola, mödravårdscentral, barnavårdscentral och socialtjänst. Men tjänsten visade sig vara en lyckträff.

– Jag blev jätteglad. Det kändes superkul.

Som ansiktet utåt för öppna förskolan är en av grundtankarna att ge alla besökande föräldrar och barn ett positivt möte.

– Här ska alla bli väl mottagna. Det ska vara en positiv känsla, och otvunget. Det ska vara ett andrum och finnas en trygghet, säger hon.

Förutom att erbjuda barn och föräldrar en välkomnande miljö ska hon bland mycket annat utveckla och följa upp verksamheten, och representera Ulricehamns familjecentral i olika sammanhang.

Till sin hjälp på öppna förskolan har hon socionom Annelie Håkansson och föräldrastödsutvecklare Helena Unosson.

Vad har förändrats under de 20 åren?

– Det har blivit mycket fler pappor. Det säger andra familjecentraler också nu, att det är ett uppsving på pappafronten.

Vad har varit roligt och bra med att jobba här?

– Det är roligt att vi hela tiden utvecklar oss, och att jag har så fantastiska kollegor.

Hon trivs också bra med att jobbet erbjuder en viss frihet under ansvar och att det finns en öppenhet för nya idéer och att testa nya saker.

Men sjutton år är en lång tid. Har hon då inga tankar på att byta jobb?

– Nej, jag tänker inte flytta på mig. De får släpa ut mig i så fall, säger hon och skrattar.

Publicerat av Ellen Haglund den 6 december 2022, senast ändrad den 6 december 2022