Vi flaggar för sverigefinnarna och Ukraina

Fredagen den 24 februari är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. För att visa fortsatt stöd för landet och dess befolkning, flaggar alla Sjuhärads kommuner gemensamt med Ukrainas flagga.

Ukrainas och Ulricehamns kommuns flagga vajar utanför stadshuset.

– På årsdagen av den ryska invasionen vill vi visa att vi fortsatt står upp för Ukraina och flaggar därför gemensamt, säger Gustaf Olsson, kommunchef i Ulricehamns kommun, som tillsammans med övriga kommunchefer i Sjuhärad initierat den gemensamma flaggningen.

I Ulricehamn är den ukrainska flaggan hissad på flaggstången utanför stadshuset och vid Tingsholmsgymnasiet.

Ulricehamns kommun flaggar samma dag dessutom för sverigefinnarna. Det gör vi för att synliggöra sverigefinnarna som en av landets nationella minoriteter.

Den 24 februari firas som sverigefinnarnas dag sedan 2011. Dagen är vald för att det var Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk språkvetare och folklorist som på 1800-talet gjorde resor till skogsfinnar i Sverige. Han grundade dessutom den första finska föreningen i Sverige 1830.

En egen flagga fick sverigefinnarna 2014. Flaggan, med två kors i blått och gult på vit botten, ritades av Andreas Jonasson.

Flaggningen sker utanför nämndhuset och vid järnvägsområdet.

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 24 februari 2023, senast ändrad den 23 februari 2023