Nu inför vi Ulricehamnsförslag

Från och med 1 mars inför Ulricehamns kommun en ny möjlighet att lämna förslag.

Ungdomar som tittar på en surfplatta.

Ulricehamnsförslag innebär att förslag som kommer in publiceras på kommunens hemsida. Sedan kan andra gå in och stödja förslaget. Förslag som stöds av 50 personer eller fler förs vidare till politikerna.

Alla ska kunna lämna förslag

För att alla ska kunna lämna förslag går det att lämna dem via hemsidan, på pappersblankett och via telefon. Alla som behöver hjälp att lämna förslag kommer att få det.

Bakgrunden till förändringen är ett förslag från demokratiberedningen i Ulricehamns kommun. Förslaget bygger på en modell från Sveriges kommuner och regioner. Denna modell används i flera andra kommuner, bland annat i Borås och Svenljunga.

Förslag med större förankring

I och med införandet av Ulricehamnsförslag kan antalet förslag som går vidare till politikerna bli färre, men de har samtidigt större förankring bland kommuninvånarna. På så sätt ges kommunen möjlighet att arbeta med de förslag som har stort stöd.

– Samtidigt tror vi att de förslag som kommer in från medborgarna i form av Ulricehamnsförslag, blir mer publika och kommer att stärka kontaktytan mellan medborgare och förtroendevalda, säger Roland Karlsson som är ordförande i kommunfullmäktige.

Ulricehamnsförslag ersätter möjligheten att lämna medborgarförslag.

Påverka i Ulricehamns kommun

Lämna Ulricehamnsförslag

Rösta på Ulricehamnsförslag

Publicerat av Anders Rosenberg den 1 mars 2023, senast ändrad den 1 mars 2023