Ulricehamns kommun uppmärksammar fönsterrenoveringens dag

Den 30 maj är det fönsterrenoveringens dag. Det är ett initiativ för att öka medvetenheten om hur man kan ta hand om sina fönster på ett sätt som gynnar miljön, plånboken och kulturarvet. Om du vill byta ut dina fönster kan du dessutom behöva söka bygglov, vilket många inte känner till.

Fyra stycken fönster med fasad som har gått sönder

Det är många som tror att man måste, eller ska, byta ut sina gamla fönster. Men, om du ser till att renovera och underhålla dina gamla fönster så håller de i många, många år. Äldre fönster som har bevarats bidrar dessutom till att skapa historiska miljöer och är därför värdefulla för att vi och framtida generationer ska kunna förstå kulturarvet. Att byta fönster innebär dessutom ofta en väsentlig förändring av byggnadens fasad. Därför är fönsterbyten lovpliktigt, det betyder att bygglov kan behöva sökas.

Den 30 maj mellan kl. 10 och 16 kommer bygglovshandläggare och byggnadsantikvarie vara på plats vid det gamla vattenverket i Ulricaparken. De svarar på frågor om fördelarna med renovering av fönster, bygglovsfrågor kopplade till fönster, ger tips på enkla energieffektiviserade åtgärder med mera. Under dagen kommer fönsterna på vattenverket renoveras av ett företag som är specialiserade på byggnadsvård med fokus på fönster. För den som vill lära sig mer berättar de gärna hur de gör och ger renoveringstips.

Datum och plats

Datum: 30 maj, kl. 10-16
Plats: Ulricaparken, vid det gamla vattenverket

Frågor?

Malin Lindgren, bygglovsingenjör
malin.lindgren@ulricehamn.se
0321- 59 52 98

Sophia Indrikson, bebyggelseantikvarie
sophia.indrikson@ulricehamn.se
0321- 59 52 65

Publicerat av Ellen Haglund den 23 maj 2023, senast ändrad den 24 maj 2023

Kontakt