Miljöstrategen tipsar – så semestrar du mer klimatsmart

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hur minskar du klimatbelastningen i sommar? Vår miljöstrateg Ola Alinvi bjuder på sina bästa tips inför resan, för dig som vill och kan ta med klimattänket i semesterplaneringen.

Man med badhandduk och solglasögon i handen

– Jag tycker att vi kan se resandet efter pandemin som en nystart. Nu har vi chansen att göra om och göra rätt! Om var och en väljer att göra ett medvetet val under årets sommarsemester, kommer det att få stor effekt, säger Ola.

Upptäck nya transportsätt

Tåg, bil, buss, flyg eller cykel? Vilket färdmedel och hur långt du ska resa har stor inverkan på dina koldioxidutsläpp. Jämför de alternativ som passar utifrån dina förutsättningar för att hitta det mest klimatsmarta färdmedlet. Har ni bestämt er för att semestra med bil kan ett alternativ vara att hyra en eldriven. Det öppnar upp till annorlunda raster, eftersom resan planeras utifrån platser att ladda på. Vad väljer ni att upptäcka under tiden?

Varför inte en cykelsemester?

Det mest klimatsmarta färdmedlet är cykeln. Det är också bra för hälsan. Mellan Falköping och Falkenberg går Ätradalsleden. Leden är cirka 20 mil lång och ansluter till Kattegattleden. Längs leden passerar du många fina naturreservat, bland annat Frälsegården, Baktrågen, Torpanäset, Korpebobergs lövskogar och Fegens naturreservat. Du kan starta din cykling var du vill, men Ulricehamn är en bra utgångspunkt.

Hitta en klimatsmart boendeform

Tält eller lyxhotell? Utifrån dina krav – fundera över vilka boendeformer som passar dig. Jämför sedan alternativen och välj ett boende med låg klimatpåverkan. I dag finns en stor medvetenhet inom branschen. Varför inte gynna dem som jobbar för ett hållbart samhälle?

Gynna lokala matproducenter

Vilka är de lokala specialiteterna på din semesterort? Ett tips är att upptäcka mer ekologiskt och närodlat. En ökad självförsörjningsgrad ökar Sveriges stabilitet och motståndskraft i kris, samtidigt som maten transporteras kortare sträckor, vilket minskar utsläppen. Passa på att stärka lokala producenter och få nya kulinariska upplevelser genom medvetna matval under semestern.

Välj flergångsartiklar

Är du en av många som ökar din användning av engångsartiklar under semestern för att det är enkelt och bekvämt? Fossilbaserade engångsprodukter är en onödig klimatbelastning när det finns fossilfria flergångsalternativ. Ett medvetet val och det lilla extra besväret, att välja produkter som kan användas om och om igen, kan bli ditt bidrag till att minska klimatbelastningen.

Kompensera klimatet

Är resan redan bokad? Om du inte har möjlighet att resa klimatsmart just den här gången, kan du alltid klimatkompensera för de växthusgaser du kommer att släppa ut. Kostnaden för att ta hand om ett kilo koldioxid är sju kronor – ett riktmärke för dig som vill kompensera för dina utsläpp, men också för den positiva ekonomiska samhällseffekten av att resa mer klimatsmart.

Klimatberäkna dina resplaner

Visste du att två personer som semestrar med en dieselbil tur och retur från Ulricehamn till Falkenberg släpper ut 21 kilo växthusgaser var? På Klimatsmart semester kan du klimatberäkna din nästa resa och få tips på vilka färdmedel och boenden som genererar lägre utsläpp.

Glad och klimatsmart sommar!

Publicerat av Elin Ohlsson den 22 juni 2023, senast ändrad den 22 juni 2023 av Ellen Haglund

Kontakt