Vicki brinner för kulturen

Många har nog stött på Victoria Klaiber Svensson vid kommunens färgglada läshusvagn, ibland iklädd rollen som Findus. Eller träffat henne ute på skolorna när hon jobbar med offentlig konst. Eller kanske på en konstutställning i rådhuset.

Kulturstateg Vicki Klaiber står lutad mot kommunens läshusvagn. Som är målad i grönt och med blommor och växter i olika färger klara färger. Vicki har långt blont hår, glasögon och är iklädd ljusblå skjorta.

Hon har många järn i elden, Vicki, kommunens kulturstrateg sedan tio år tillbaka.

– Variationen gör mitt jobb väldigt roligt. Jag är inblandad i, i stort sett alla kulturprogram på biblioteket och nationaldagsfirandet är det är jag som står bakom. Annars är offentlig konst min grej och jag jobbar även med konsten i rådhuset, säger Vicki.

Kulturintresset föddes tidigt och ett av de första minnena är att hon brukade komma utklädd till Banarne till fritids. Därefter följde år av både teater och dans. Konstintresset väcktes när hon bodde i Tyskland under ett år efter nian.

– Mamman i värdfamiljen var väldigt konstintresserad och tog med mig på en massa utställningar. Och pappan var jazzmusiker så då började jag lyssna på jazz också, skrattar Vicki.

Kulturen och konsten har tagit Vicki till olika delar av Sverige, men i Tranemo har både hon och maken sina rötter och där har de landat på ett ställe mitt ute i skogen.

I samband med flytten hemåt började Vicki jobba med ett kulturprojekt för biblioteken i Sjuhärad. Några år senare fick hon rollen som kulturstrateg, där läsfrämjandet är en angelägen fråga för Vicki.

-Det är så viktigt. Det är så jäkla viktigt! säger hon.

År 2016 köptes den första husvagnen in och åkte runt med böcker till olika idrottsföreningar runt om i kommunen. Det funkade så bra att läshusvagnen senare blev ett permanent inslag i Ulricehamn.  Nu är kommunen inne på husvagn nummer två och den används bland annat av förskolorna i kommunen.

– Då får barnen vara delaktiga och i förväg önska vilka böcker de vill läsa, sedan packar vi den full med deras önskemål och åker ut och ställer den vid förskolan i två veckor.

Och barnens delaktighet är något Vicki återkommer till gång på gång.

– Jag försöker ha med barnperspektivet i allt jag gör och fokus på att barnen ska få vara med. Hur kan vi göra så att barnen blir mer delaktiga i det vi gör? Det är en jätteintressant frågeställning att ha med sig när vi tar fram den offentliga konsten, berättar hon.

Ett av de senare projekten är ombyggnaden av Hössna skola.

-Där bjöd vi in design- och arkitektpedagoger som fick arbeta med barnen och ta del av deras tankar och funderingar. Det blev ett fint underlag att jobba vidare med. Barnen var väldigt naturfokuserade och pratade bland annat mycket om en skog i närheten av skolan som huggits ned och om hur den var och vilka djur som fanns i den. Då blev det tydligt att skogen skulle in i skolan, säger Vicki.

När eleverna får flytta in i skolan i höst kommer det hänga stora löv i taket ovanför barnen i studierummet och på en vägg kommer ett jättestort tuftat konstverk hänga som föreställer en skog ovanifrån.

-Tittar man direkt på den kanske det inte ser ut som en skog, men tittar man riktigt noga så kan man kanske hitta en humla, en orm eller något annat spännande.

Vad är det som gör ditt jobb så roligt?

-Jag får träffa väldigt många och olika sorters människor i alla åldrar. Och så får jag dela deras upplevelser av kulturen, som det oftast finns väldigt mycket glädje i. Den kan ge nya perspektiv och är ibland bildande och kunskapshöjande. Det är väldigt fint. Och viktigt.

Victoria Klaiber Svensson brinner för kulturen och för sitt jobb, det lyser tydligt igenom när hon pratar. Till och med när hon beskriver sitt liv utanför jobbet så gör hon det med en litteraturreferens.

-Jag lever ett Pettsonliv med katt, hundar och en ständig strid med hönsen om var de får vara och inte vara.

Tack för din glöd Vicki, du är en verklig kommunskatt!

En kvinna är utklädd till barnboksfiguren katten Findus. Hon sitter framför en grön husvagn och ler med den upp och nervänd bok i händerna.

Vicki utklädd till katten Findus vid kommunens läshusvagn.

Publicerat av Rebecca Berndes den 29 juni 2023, senast ändrad den 29 juni 2023