Så kan du åka buss när och var du vill i Ulricehamn

Västtrafik har lanserat en ny tjänst i Ulricehamn. Tjänsten heter Buss on demand och kompletterar den traditionella kollektivtrafiken.

En blåsvart buss åker på en busshållplats. I bakgrunden finns ett stationshus i rött tegel.Foto: Eddie Löthman/Västtrafik

Små bussar som hämtar och lämnar resenärer när och var de vill – så sammanfattar Västtrafik sin nya tjänst som de har valt att testa i Ulricehamn. Testet är ett samarbete mellan Ulricehamns kommun, Västtrafik och Connect buss.

Johan Persson, infrastrukturplanerare på Ulricehamns kommun, och Wiktor Öberg, kommunstyrelsens ordförande, ser fram emot de nya bussarna.

— Vi är väldigt positiva till att Västtrafik valt att genomföra testet i Ulricehamn. Testet innebär ett bra tillskott till kollektivtrafiken i Ulricehamn och vi hoppas många Ulricehamnare tar vara på möjligheten och provar denna nya typ av kollektivtrafik.

Bussen följer inte en bestämd rutt, utan anpassar sig efter var resenärer behöver stiga på och av. Tjänsten är ett test som pågår till april 2024. Övrig kollektivtrafik med fasta linjer rullar på som vanligt.

Så fungerar tjänsten

Resenären bokar resan i appen Buss on demand. Om resenären behöver köpa en biljett så slussas den vidare till Västtrafik To Go, där biljetten köps. Upphämtningsplatsen är antingen en vanlig hållplats eller en hållplats som bara syns i appen (virtuell). En buss kommer i de flesta fall inom 10–20 minuter. Om fler resenärer ska ungefär samma väg så reser de tillsammans. En rutt beräknas fram beroende på var resenärer ska hämtas och lämnas.

Det går att resa med Buss on demand i hela Ulricehamns tätortsområde måndag till fredag kl. 7–21 och lördag till söndag kl. 10–21. På vasttrafik.se/bussondemand finns en karta. Västtrafiks vanliga biljetter, som till exempel periodbiljetter och seniorkort, gäller och det är samma pris som för en enkelresa med den ordinarie kollektivtrafiken.

Information om buss on demand hos Västtrafik

Frågor?

Kundservice hos Västtrafik

Publicerat av Ellen Haglund den 20 september 2023, senast ändrad den 27 september 2023