En glädjespridare som gillar att röra på sig

En glädjespridare som är duktig på sitt jobb och samtidigt flexibel mot verksamheten. Ungefär så sa tipsaren som tyckte vi borde skriva om lokalvårdare Maria Skytt som en kommunskatt.

Maria Skytt sitter i personalmatsalen med andra människor i bakgrunden.

– Jag tycker om mitt jobb. Dels träffar man mycket folk, dels är det väldigt fritt. Det är frihet under ansvar, säger hon.

Dessutom får man röra på sig och det gillar hon.

Inte minst rör hon på sig även på fritiden. Som ung blev det mycket fotboll. Nu blir det bowling och promenad i skog och mark. Det sistnämnda gärna med grannens hund.

Fritiden i övrigt ägnas åt barn och barnbarn, resor med husvagnen och sport på tv.

24 år på Ulricehamns resurscenter

Maria började jobba i Ulricehamns kommun för 34 år sedan. De senaste 24 åren har hon tillbringat på Ulricehamns resurscenter. Här började hon som både undersköterska och lokalvårdare men kom efter en tid att arbeta bara som lokalvårdare.

Är lokalvårdare lite som kaffemaskinen? Många tänker inte på den till vardags, men om den slutar fungera börjar det gnissla rätt snart och den blir jätteviktig?

– Ja, skulle man vara borta ett tag, då märks det ganska fort.

Maria känner sig uppskattad på Ulricehamns resurscenter. Men hon skulle gärna se att yrket uppvärderades och uppskattades mer generellt. Nog händer det att en del går förbi lokalvårdaren utan att hälsa, trots att man är kollegor i samma organisation och byggnad.

Dessutom är det ett yrke som kräver mer än vad många nog tror.

– Ja, det är inte bara att sätta en mopp i händerna på någon, säger Maria.

Man ska till exempel lära sig att hantera en del tekniska maskiner och kemiska produkter. Dessa produkter ska dessutom hanteras rätt både med tanke på miljön och hälsan. Och det gäller att jobba ergonomiskt för att inte skada kroppen på sikt.

Men här tycker Maria att arbetsgivaren är ett bra stöd. Man är noga med att de anställda ska jobba rätt, ha rätt utbildning och rätt utrustning.

Mycket olika verksamheter

Ulricehamns resurscenter innehåller mycket. Här finns till exempel korttidsboende för funktionsnedsatta barn och unga, kontor, hjälpmedelscentralen, dagverksamhet för dementa och ett stort kök.

– Vi har väldigt mycket olika verksamheter i huset och man träffar väldigt mycket olika människor. Så det tycker jag är väldigt roligt.

Samtidigt ställer detta krav på en stor flexibilitet. Det går inte att rusa in och städa var som helst eller när som helst.

Maria gillar också att hon har bra dialog och samverkan med de olika verksamheterna i huset och att hon är en del av gänget.

– Här blir man alltid inbjuden och sitter med i matsalen. Vi är så välkomna bland de andra. Det fungerar jättebra här uppe.

Hon säger att man hjälps åt här i huset och gillar själv att rycka in om det behövs.

– Jag har lite svårt för att låta bli och gillar att vara lite fixare och problemlösare.

Publicerat av Anders Rosenberg den 21 februari 2024, senast ändrad den 21 februari 2024