Robert Nilsson, stödassistent

Som stödassistent hjälper du funktionsnedsatta i deras vardag. Det gör bland annat Robert Nilsson, som trivs med sitt jobb.

Bild på leende man med rakat huvud som står bakom en grund utanför en grå träbyggnad.Robert Nilsson, stödassistent, funktionsnedsättningen

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– Jobbar jag dag börjar det med en kaffe och en uppdatering av vad som hänt sedan jag jobbade sist, både gällande våra boenden men också på min arbetsplats i stort. Därefter börjar jag att arbeta efter rutinerna personen jag ska följa under dagen har. Vi har ett slags rullande schema vilket innebär att vi inte alltid arbetar med samma person. Ibland ska jag hjälpa personen att få i sig mediciner, frukost och kanske en dusch. Därefter går dagen igång på riktigt. Just nu är det lite annorlunda med tanke på corona, men idag, till exempel, har jag varit med min boende på soptippen och slängt saker. Därefter tog vi en promenad. Vi hjälper till att laga våra boendens mat i respektive hem och jag var ingen kung på matlagning innan jag började här, men jag lär mig. I början när vi var nyinflyttade i det här boendet tog vi oss lite vatten över huvudet och drog igång med långkok och grejer, men det har vi insett att det inte riktigt funkar. Men jag har faktiskt blivit riktigt haj på att laga fisk! Det händer att vi åker på utflykter med våra boenden, antingen på förmiddagen eller eftermiddagen. På helgerna kanske vi lyxar till det och köper pizza till exempel.

När är du riktigt nöjd med ditt arbete?

– Det här boendet byggdes för att det skulle bli bättre för dem som bor här, jämfört med var de bodde förut. Och det har gjort skillnad. De har fått det bättre. Vi har som grupp kunnat utveckla vårt arbete och när vi sätter upp ett mål och sedan lyckas nå det, då känns det riktigt, riktigt bra.

Finns det något som skulle kunna få dig att trivas ännu bättre på ditt jobb?

– Det är en svår fråga! Jag trivs oerhört bra. Jag gillar hela paketet. Jag har bra arbetstider som passar den livssituation jag är i nu, jag har fantastiska arbetskamrater och en bra chef. Vårt jobb kanske inte är så fysiskt påfrestande, men det kan vara jobbigt psykiskt. Då är det en förutsättning att kunna prata med varandra, skratta ihop och att vi har högt i tak. Ibland stöter man på motgångar och då är det skönt med fina arbetskamrater som man kan bolla med. I det här arbetet jobbar vi mycket med struktur och rutiner. Vi får jobba med vårt tålamod och lugn trots att de vi jobbar med är oerhört charmiga. Ibland möts man av en stor kram, ibland är man inte välkommen in i lägenheten. Mitt i allt detta får vi jobba med hjärtat. Det gillar jag.

Publicerat av Anette Westerlund den 6 augusti 2020, senast ändrad den 10 januari 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?