Tvättar du din bil på garageuppfarten?

Varje år tvättas 15 miljoner bilar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Nu närmar sig den årliga biltvättarhelgen – som ska få hemmatvättare att tänka till.

Bil med bubblor från tvättmedel.

– Har du tänkt på att vattnet på jorden används om och om igen tack vare naturens kretslopp? Det är något du kan värna om genom att tvätta bilen på rätt sätt, för dig själv och kommande generationer, säger Kajsa Klasson Frisell, miljöinspektör.

Varför automattvätt eller ”gör det själv”-hall?

Ett vanligt missförstånd är att vattnet som rinner ner i gatubrunnen går via ett reningsverk, men så är inte fallet. Tvättvattnet spolas rakt ut i dagvattnet och påverkar din närmsta sjö. Även om medlet du använder är miljömärkt, är det gjort för att brytas ner i ett reningsverk och inte i naturen. Biltvättmedel som hamnar i sjön bryts ner, men det går långsamt och påverkar djuren som lever där.

Att tvätta bilen på gatan är alltså inte bara otillåtet, det är också farligt för hälsan och miljön. Så vad ska du göra i stället? Jo, tvätta bilen i en biltvätt.

Dags att ställa om?

Den 27 och 28 april äger den årliga biltvättarhelgen rum – ett ypperligt tillfälle för dig som hemmatvättare att ställa om och börja tvätta på rätt sätt. Passa gärna på att tvätta bilen i en biltvätt när du ändå ska tanka eller göra andra ärenden, så belastar du inte miljön med din körning.

Tack för din insats!

Mer läsning

Tvätta bilen miljövänligt

Publicerat av Elin Ohlsson den 24 april 2024, senast ändrad den 4 april 2024

Kontakt