Ny offentlig konst visas i rådhuset

Tuftade mattor, en två meter lång tuftad bro, flera bronsskulpturer och ett 19,3 meter långt konstverk i trä. I samband med att ett nytt stadsbibliotek skulle byggas vid Ica i Ulricehamn lät man konstnärer ta fram platsspecifik konst. Konsten är nu färdig och kommer att visas för allmänheten.

Konstverk av två flickor i vad som ser ut som betong. De sitter lutade mot varandra och läser i en stor bok eller i tidning ihop.Konstverket flickor av Eva Larsson

Tre konstnärer fick i uppdrag att ta fram konst till stadsbiblioteket som skulle byggas vid Ica Tornet i Ulricehamn. Det är olika konstverk i olika material och med olika syften.

-Nu är konsten färdig, och även om den inte hamnar där det från början var tänkt så vill vi naturligtvis visa upp den, säger Ulricehamns kommuns kulturstrateg Victoria Klaiber Svensson.

Tuftade mattor, en två meter lång tuftad bro, flera bronsskulpturer och ett 19,3 meter långt konstverk i trä är nu klara och under vernissagen och utställningen i rådhuset kan man kika närmre bronsskulpturerna och de tuftade verken. Skisser av det 19 meter långa träkonstverket ”Vägsjäl” finns också att titta på.

-Det riktiga konstverket ”Vägsjäl” är för stort för att ta in i rådhuset, men det får man se i det nya kulturhuset när det står klart, säger Victoria Klaiber Svensson.

Övriga konstverk kommer även de få en plats i Ulricehamns kulturhus men viss konst har redan börjat användas på det nuvarande biblioteket.

-Sagomattan som togs fram i samband med en workshop tillsammans med barn från Ulricehamn ligger på barnavdelningen i det nuvarande biblioteket, säger Victoria Klaiber Svensson.

Under utställningen i rådhuset kommer det även att i ett av rummen visas skulpturer som barnen på Tre Rosors förskola gjort utifrån frågeställningarna: Vilken skulptur tycker du ska finnas på Stora Torget/gågatan? Var ska den stå?

Välkommen till vernissage, lördag 20 april, klockan 11. Utställningen pågår mellan 20 april och söndag 5 maj.

 

För mer information kontakta:

Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg
victoria.klaibersvensson@ulricehamn.se
Telefon: 0321-595175, 0766-435175

Publicerat av Rebecca Berndes den 16 april 2024, senast ändrad den 16 april 2024