Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma.

Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Välkommen! Eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg.

Priser för måltider på våra boenden 

Vecka 33

Måndag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon

Torsdag

Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 21

Måndag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Stekt torsk med romsås och kokt potatis
Dessert: Budapest-bakelse med rabarbercurd och kokos
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Morsdags-tårta
Kvällsmat: Skinkfrestelse, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 34

Måndag

Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska efter säsong

Onsdag

Lunch: Köttbullens dag: Köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glasd
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Dillköttgryta med kokt potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Citrus ohc persiljebakad fisk med kall så och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 35

Måndag

Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pastasallad med tonfisk och kapris

Tisdag

Lunch:  Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Torsdag

Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Kokt fisk med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Pizza Blanco med västerbottencreme

Söndag

Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 36

Måndag

Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotrukter, smörgås

Onsdag

Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv

Torsdag

Lunch: Grönsakssoppa, smörgås
Dessert: Kesokaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor

Fredag

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine och  potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost

Söndag

Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med vegetarisk skagenröra

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 37

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever med potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: kokt korv, potatismos och gurkmajonäs

Fredag

Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: säsongens fruktsallad med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör

Lördag

Lunch: Ugnsfärs ala Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärsås
Kvällsmat: Säsongens paj

Söndag

Lunch: Kycklinglår filé varm örthollandaise och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 38

Måndag

Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med sås och  kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis

Torsdag

Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis

Fredag

Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 39

Måndag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Säsongens fruktsallad och vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker

Lördag

Lunch: Orientalisk fisk med potatismos
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 40

Måndag

Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val

Onsdag

Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 41

Måndag

Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Torsdag

Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Stekt makrill, stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Räksmörgås

Söndag

Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 42

Måndag

Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås

Onsdag

Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv

Torsdag, Offentliga måltidens dag

Lunch: Grönsakssoppa smörgås
Dessert: Kesokaka, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor

Fredag

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Pizza vegetariana

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 43

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Kokt korv, potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Säsongens paj

Söndag

Lunch: Kycklinglårfilé med varm hollandaise och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 44

Måndag

Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med sås och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis

Torsdag

Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis

Fredag

Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts

Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön

34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka

Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro

Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.

Måndag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon

Torsdag

Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 21 augusti 2023 av Marie Winblad von Walter

Hjälpte informationen på denna sida dig?