Matsedel för kommunens äldreboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Äldre person som äter lunch

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg. Prislista. 

Vecka 49

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött/grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Ugnsstekta
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med räkor och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka, vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 50

MÅNDAG

Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TISDAG

Lunch: Nobeldagen, trerätters
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Västkustsoppa med gott mjukt bröd

ONSDAG

Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Hedvigsoppa med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: Fisk med örter, spenat och potatis
Dessert : Fjällkräm
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 12

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat/lök serveras med potatismos

Dessert: Päron serveras med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa serveras med créme fraicheklick

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med paprika/purjolökssås med potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Rotfruktslåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter och potatis
Dessert: Färsk frukt eller Fruktsallad
Kvällsmat: Risgrynspudding serveras med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa med smörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt korv med stuvad spenat

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagne

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås och potatis, serveras med lingon
Dessert: Päronkaka med kardemummasås
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Jordgubbs-och smultronglass med rån
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 13

MÅNDAG

Lunch: Kycklingkorv Stroganoff serveras med pasta alt potatis
Dessert: Fruktcocktail, grädde
Kvällsmat: Varm mjölk och smörgås med sill och ägg

TISDAG

Lunch: Sötsur kycklinggryta med pasta/potatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Ugnspannkaka med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Fisk med ost-och basilikatäcke, kall vitlökssås och potatismos
Dessert: Våfflor med grädde och sylt
Kvällsmat: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Persiljestuvade morötter och köttbullar

FREDAG

Lunch: Fiskbiffar med gräddfilssås serveras med potatismos
Dessert: päronkräm
Kvällsmat: Omelett med svampstuvning

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka, grädde
Kvällsmat: Laxpudding med smörsås

SÖNDAG

Lunch: Oxbringa serveras med pepparrotssås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 14

MÅNDAG

Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Fjällkräm med banan
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Ugnsbakade äppelklyftor med kanel och socker, vaniljsås
Kvällsmat: Risgrynspudding med grädde och sylt

ONSDAG

Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och potatis

Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blodpudding med lingon

TORSDAG

Lunch: Potatis/purjolökssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med senap/dragon och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Pannkaksrulle

LÖRDAG

Lunch: Färsbiffar med fetaost, tomatsås och potatis
Dessert: Muffinskaka
Kvällsmat: Kassler serveras med potatisgratäng

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 15

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med matigt pålägg

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Kalvsylta med potatismos och rödbetssallad

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis och lingonsylt
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Bondomelett

TORSDAG

Lunch: Spenatsoppa med ägghalva
Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Lax med sås och potatis
Dessert: Pärokaka och glass
Kvällsmat: Smörgåstårta

SÖNDAG

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Västkustsoppa och bröd

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 16

MÅNDAG

Lunch: Kycklingfilé med äppelcidersås och klyftpotatis
Dessert: Aprikoser med vispad grädde
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis

TISDAG

Lunch: Citrus/persiljebakad fisk med potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Burgundisk köttgryta med bacon och lök. Kokt potatis
Dessert: Glass
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött/grönsakssoppa
Dessert: Katrinplommonkaka och grädde
Kvällsmat: Stekt korv med stekt potatis

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Blåbärskräm
Kvällsmat:Pizza

LÖRDAG

Lunch: Färsbiff med sås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Skinkfrestelse

SÖNDAG

Lunch: Kotlettrad med sås och potatis
Dessert: Inkokta körsbärs med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 17

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med dill/pepparrot serveras med potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med sylt och grädde

TISDAG

Lunch: Fiskbullar med hummersås och potatis
Dessert: Hemkokt Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar med lingonsylt

ONSDAG

Lunch: Kalops serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Champinjonsoppa med smörgås

TORSDAG

Lunch: Farmors kycklingsoppa
Dessert: Mannaflammeri med saftsås
Kvällsmat: Solmos med köttbullar

FREDAG

Lunch: Kaviarströmming med potatismos
Dessert : Färsk frukt
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås

Kvällsmat: Janssons frestelse och prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 18

MÅNDAG

Lunch: Köttfärssås och pasta
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med biskvier, smörgås med matigt pålägg

TISDAG

Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och stekt potatis
Dessert: Fruktsoppa                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och potatismos

ONSDAG

Lunch: Köttkorv med rotmos
Dessert:     Färsk frukt

Kvällsmat: Ugnspannkaka med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Gulaschsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Halv special (korv, mos, bröd)

FREDAG

Lunch: Kokt skinka med kulpotatis och mimosasallad

Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Västkustsoppa med bröd

LÖRDAG

Lunch: Färs Lindström, sås och potatis
Dessert: Kolaäpplen med vaniljglass
Kvällsmat: Blomkålsgratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Tropisk frukt och grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 19

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med ost/chili serveras med potatis alt pasta
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med crème fraicheklick

 

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Omelett med stuvning

 

ONSDAG 

Lunch: Kycklinggryta  serveras med potatis
Dessert: Fruktcoctail serveras med vispad grädde
Kvällsmat: Tonfisklåda

 

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Blåbärskaka med grädde
Kvällsmat: Köttbullar med persiljestuvade morötter

 

FREDAG

Lunch: Krämig dillfisk och potatismos
Dessert: Drottningkräm
Kvällsmat: Tacopaj med kall sås

 

LÖRDAG

Lunch: Köttfärslimpa med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Kladdkaka med glass
Kvällsmat: Potatissallad och rökt kalkon

 

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med sås och potatis
Dessert: Gino och glass
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt

 

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 20

MÅNDAG

Lunch: Falukorv i tomatgrädde med potatismos
Dessert: Mandariner i chokladgrädde
Kvällsmat: Yoghurt serveras med smörgås och tonfiskröra

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolöksås, potatis
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Mannagrynspudding med grädde och sylt

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Fruktcoctail med vispad grädde
Kvällsmat: Knuts frestelse

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk serveras med ostsmörgås
Dessert: Pannkaka med sylt
Kvällsmat: Stuvad potatis och stekt korv

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med curryremoulad och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Kålpudding med sås och kokt potatis
Dessert: Päronkaka med glass
Kvällsmat: Laxpudding

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Hallonfromage
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 21

MÅNDAG

Lunch: Stekt korv med stuvad vitkål och potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med röra

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Risgrynspudding och saftsås

ONSDAG

Lunch: Biff Stroganoff serveras med potatis
Dessert: Blåbärssoppa
Kvällsmat: Kalvsylta med potatismos och rödbetssallad

TORSDAG

Lunch: Stek med kokt potatis och sås
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra och  småpotatis

FREDAG

Lunch: Spenatsoppa med ägghalva
Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Omelett med räkstuvning

LÖRDAG

Lunch: Pannbiff med stekt lök, sås och potatis
Dessert: Äppelparfait
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng och prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med örtsås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta päron med grädde
Kvällsmat: Kokt skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 22

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Yoggi, smörgås med matigt pålägg

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Fjällkräm
Kvällsmat: Köttbullar och Potatis-och sellerimos

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med ananas serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa med smörgås
Dessert: Ugnsstekta äpplen med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade grönsaker

FREDAG

Lunch: Spagetti och köttfärssås
Dessert: Rabarberkräm
Kvällsmat: Skaldjurscrepes eller omelett med skaldjursstuvning

LÖRDAG

Lunch: Färskostbakad lax och potatis
Dessert: Hallonkladdkaka med grädde
Kvällsmat: Ost-och skinkpaj, kall sås

SÖNDAG

Lunch: Fläskfile, kall bearnaisesås och potatis
Dessert: Tropisk fruktsallad med chokladspån
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm, grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

BroschyrMat på våra äldreboende

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött/grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Ugnsstekta
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med räkor och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka, vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost


Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 16 mars 2020 av Marie Winblad von Walter