Matsedel för kommunens äldreboenden

Äldre person som äter lunch

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan.

Vecka 17

MÅNDAG

Lunch: Kycklingfilé med äppelcidersås och kulpotatis
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Varm mjölkchoklad och smörgås med ägg och sill

TISDAG

Lunch: Stekt färsk fisk med varm örthollandaise och potatis alt matvete
Dessert: Ugnsbakade äppelklyftor med kanel/socker och vaniljsås                                                                                                                                                                                                                                       Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås och potatis
Dessert: Saftsoppa                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Kvällsmat: Raggmunk med bacon

TORSDAG

Lunch: Italiensk kycklingsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Ugnslåda med keso/skinka

FREDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Jordgubb och rabarberkräm
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

LÖRDAG

Lunch: Hemlagad pannbiff, stekt lök serveras med sås och potatis
Dessert: Marängswiss
Kvällsmat: Krämig kycklinggratäng med klyftpotatis

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 18

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med pepparrot/dill serveras med makaroner alt potatis
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm med matig smörgås

TISDAG

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med sås och bulgur alt potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka

ONSDAG  1 Maj

Lunch: Kokt skinka med småpotatis och mimosasallad
Dessert: Rulltårtsbakelse
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TORSDAG

Lunch: Broccolisoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Omelette med svampstuvning

LÖRDAG

Lunch: Färs á la Lindström serveras med sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis

SÖNDAG

Lunch: Stekt kyckling serveras med potatisgratäng
Dessert: Tropisk fruktsallad med grädde och chokladspån
Kvällsmat: Kokt skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 19

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa serveras med kuvertbröd

 

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

 

ONSDAG 

Lunch: Kalops serveras med potatis
Dessert: Skogbärskräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

 

TORSDAG

Lunch: Hedvigsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Ugnsstekta bananer med glass. Hjärtan serveras till kaffet.
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

 

FREDAG

Lunch: Kokt färsk fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Rabarberkräm
Kvällsmat: Köttfärsfrestelse

 

LÖRDAG

Lunch: Järpar med sås och potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Ost och skinkpaj serveras med kall sås

 

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek serveras med sås och potatis
Dessert: Kanelinkokta päron med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med skinksmörgås

 

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 20

MÅNDAG

Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TISDAG

Lunch: Stekt färsk fisk med sweetchilisås och potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar med blodpudding serveras med lingon

ONSDAG

Lunch: Kycklinggryta med kokt potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: Fisk med örter och spenat serveras med potatismos
Dessert: Fjällkräm
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Kåldolmar med sås och kokt potatis
Dessert: Kesogrädde serveras med bärsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 21

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat, lök och potatismos
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med creme fraiche klick

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med gräddfilssås serveras med potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Rotfruktslåda med skinka

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med spagetti
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding serveras med saftsås

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa med smörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med räkor och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG  Mors Dag

Lunch: Rimmad oxbringa med pepparrotssås och potatis
Dessert: Princessbakelse
Kvällsmat: Kesokaka, vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 22

MÅNDAG

Lunch: Falukorv med tomatgrädde och potatismos
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Varm mjölk och smörgås med sill och ägg

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke serveras med kall vitlökssås och kulpotatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Fruktcocktail med vispad grädde
Kvällsmat: Gräddstuvad rotsakspytt med äpple

TORSDAG  Kristi Himmelfärd

Lunch: Kassler med mimosasallad
Dessert: Marängswiss
Kvällsmat: Kycklingpaj med dressing

FREDAG

Lunch: Stekt salt sill och löksås serveras med potatismos
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Kokt korv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs serveras med sås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka
Kvällsmat: Laxpudding med smörsås

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 23

MÅNDAG

Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Fruktsallad med grädde
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt färsk fisk med örthollandaise och potatis
Dessert: Ugnsbakade äppelklyftor med kanel/socker och vamiljsås
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Bruna bönor med fläsk och potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Raggmunk med bacon serveras med grönsaker

TORSDAG Sveriges Nationaldag

Lunch: Smörgåsbord
Dessert: Rulltårtsbakelse
Kvällsmat: Pestokyckling

FREDAG

Lunch: Kycklingsoppa på farmors vis serveras med ostsmörgås
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

LÖRDAG Pingstafton

Lunch: Färsbiffar med fetaost, grönsakssås med tomat och potatis
Dessert: Kanelinkokta päron med vispad grädde
Kvällsmat: Grillade kycklingben med potatisgratäng

SÖNDAG Pingstdagen

Lunch: Fläskfilé serveras med kall bearnaisesås och potatis
Dessert: Kanelinkokta päron med grädde
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 12

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat/lök serveras med potatismos
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm med matig smörgås

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Biff Stroganoff serveras med potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse med ägghalva

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt korv med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Omelette med svampstuvning

LÖRDAG

Lunch: Järpar med sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad serveras med sås och potatis
Dessert: Tropisk fruktsallad med vispad grädde och chokladspån
Kvällsmat: Kokt skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 13

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålsoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad lever serveras med potatis
Dessert: Saftkräm med banan
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött och grönsakssoppa med smörgås
Dessert: Ugnsstekta bananer med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Kokt färsk fisk serveras med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Äppelkräm
Kvällsmat: Ost och skinkpaj med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Skinkfrestelse

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré serveras med sås och potatis
Dessert: Kanelinkokta päron med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 14

MÅNDAG

Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TISDAG

Lunch: Stekt färsk fisk med sweetchilisås och potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar med blodpudding och lingon

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med ananas serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: Fisk med örter, spenat och potatis
Dessert : Fjällkräm
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Wienerfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek serveras med sås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 15

MÅNDAG

Lunch: Köttfärssås med spagetti
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med creme fraicheklick

TISDAG

Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och stekt potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Rotfruktslåda med prinskorv

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med svartvinbärsmak och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding serveras med saftsås

TORSDAG

Lunch: Potatis och purjolökssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt falukorv med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Krämig dillfisk serveras med potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost serveras med ostsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka med vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 16

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med ost/chili serveras med potatis alt pasta
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad bärkräm serveras med matig smörgås

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Hemlagade chicken nuggets med kall sås serveras med kulpotatis
Dessert: Fruktcocktail med vispad grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt
Kvällsmat: Köttbullar med persiljestuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Påsklunch
Dessert : Rulltårtsbakelse
Kvällsmat: Kycklingpaj serveras med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Inkokt lax med krämig sweetchilisås och potatis
Dessert: Päronkaka med glass

Kvällsmat: Smörgåstårta

SÖNDAG

Lunch: Lammstek serveras med gelé, sås och potatis
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Omelette med räkstuvning

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

BroschyrMat på våra äldreboende

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Kycklingfilé med äppelcidersås och kulpotatis
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Varm mjölkchoklad och smörgås med ägg och sill

TISDAG

Lunch: Stekt färsk fisk med varm örthollandaise och potatis alt matvete
Dessert: Ugnsbakade äppelklyftor med kanel/socker och vaniljsås                                                                                                                                                                                                                                       Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås och potatis
Dessert: Saftsoppa                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Kvällsmat: Raggmunk med bacon

TORSDAG

Lunch: Italiensk kycklingsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Ugnslåda med keso/skinka

FREDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Jordgubb och rabarberkräm
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

LÖRDAG

Lunch: Hemlagad pannbiff, stekt lök serveras med sås och potatis
Dessert: Marängswiss
Kvällsmat: Krämig kycklinggratäng med klyftpotatis

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost


Publicerat av Gabriela Velasquez den 30 april 2015, senast ändrad den 20 mars 2019 av Jenny Egeland Knutsson