Matsedel för kommunens äldreboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Äldre person som äter lunch

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg. Prislista. 

Vecka 49

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött/grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Ugnsstekta
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med räkor och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka, vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 50

MÅNDAG

Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TISDAG

Lunch: Nobeldagen, trerätters
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Västkustsoppa med gott mjukt bröd

ONSDAG

Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Hedvigsoppa med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: Fisk med örter, spenat och potatis
Dessert : Fjällkräm
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 51

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat/lök serveras med potatismos
Dessert: Päron serveras med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa serveras med créme fraicheklick

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med paprika/purjolökssås med potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Rotfruktslåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding serveras med saftsås

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa med smörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt korv med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagne

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås och potatis, serveras med lingon
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 52

MÅNDAG

Lunch: Kycklingkorv Stroganoff serveras med pasta alt potatis
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Varm mjölk och smörgås med sill och ägg

TISDAG

Lunch: Julbord
Dessert: Kaffe och struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt, skinksmörgås

ONSDAG

Lunch: Lutfisk med vitsås, kokt potatis och äppelmos
Dessert: Chokladpudding med grädde
Kvällsmat: Ostkaka med sylt och gräddklick

TORSDAG

Lunch: Revben med gräddsås, kokt potatis och äppelmos
Dessert: Pepparkaksparfait
Kvällsmat: Kålrotslåda, skinka

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med gräddfilssås serveras med potatismos
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Gräddstuvad rotsakspytt med äpple

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka
Kvällsmat: Laxpudding med smörsås

SÖNDAG

Lunch: Oxbringa serveras med pepparrotssås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 1

MÅNDAG

Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Fruktsallad med grädde
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Fläskfilé med röstipotatis och bearnaisesås
Dessert: Glass med chokladsås
Kvällsmat: Smörgåstårta

ONSDAG

Lunch: Färskostbakad lax med kall vitlökssås, potatis
Dessert: Pannacotta med jordgubbskompott
Kvällsmat: Västkustsoppa med hembakat bröd

TORSDAG

Lunch: Potatis/purjolökssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Ugnslåda med keso/skinka

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med senap/dragon och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

LÖRDAG

Lunch: Färsbiffar med fetaost, grönsakssås med tomat och potatis
Dessert: Kanelinkokta päron med vispad grädde
Kvällsmat: Kassler serveras med potatisgratäng

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 2

MÅNDAG

Lunch: Lutfisk med sås, potatis och ärtor
Dessert: Chokladpudding med vispad grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse

TISDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, mjuk smörgås med röra

ONSDAG

Lunch: Biffstroganoff med potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse med ägghalva

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Stekt färsk strömming serveras med potatismos
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Omelett med svampstuvning

LÖRDAG

Lunch: Färs á la Lindström serveras med sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis

SÖNDAG

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Tropisk fruktsallad med grädde och chokladspån
Kvällsmat: Kokt skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 3

MÅNDAG

Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa serveras med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Citrus/persiljebakad fisk med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis och lingon
Dessert: Fjällkräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Kokt färsk fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Äppelkräm
Kvällsmat: Ost/skinkpaj serveras med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Färsbiff med viltsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Skinkfrestelse

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis
Dessert: Kanelinkokta päron med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 4

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med dill/pepparrot serveras med potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Äppelpudding med saftsås

TISDAG

Lunch: Fiskbullar med hummersås och potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar med blodpudding och lingonsylt

ONSDAG

Lunch: Kalops serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa med ostsmörgås
Dessert: Mannaflammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med sweetchilisås och potatis
Dessert : Fjällkräm
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås

Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 5

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med créme fraicheklick

TISDAG

Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och stekt potatis
Dessert:saftsoppa                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Kvällsmat: Rotfruktslåda med prinskorv

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert:Färskfrukt                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Kvällsmat: Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

TORSDAG

Lunch: Gulaschsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Krämig dillfisk serveras med potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med tomat/oregano och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 6

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med ost/chili serveras med potatis alt pasta
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad bärkräm och smörgås med kycklingröra

 

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

 

ONSDAG 

Lunch: Kycklinggryta  serveras med potatis
Dessert: Fruktcoctail serveras med vispad grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs

 

TORSDAG

Lunch: Potatis och purjolökssoppa med smörgås
Dessert: Blåbärskaka med grädde
Kvällsmat: Köttbullar med persiljestuvade morötter

 

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med dill/kaviar och potatismos
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås

 

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Kladdkaka med glass
Kvällsmat: Pizza serveras med sallad

 

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Kesokaka

 

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 7

MÅNDAG

Lunch: Falukorv i tomatgrädde med potatismos
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med mandelbiskvier, smörgås med tonfiskröra

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med dill/kaviarsås och potatis
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Fruktcoctail med vispad grädde
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och potatismos

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Pannkaka med sylt
Kvällsmat: Knuts frestelse

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med curryremoulad och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Kålpudding med sås och kokt potatis
Dessert: Päronkaka med glass
Kvällsmat: Laxpudding

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Bryléppudding med karamellsås
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 8

MÅNDAG

Lunch: Stekt korv med stuvad vitkål och potatis
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm med matig smörgås

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Burgundisk köttgryta med bacon, lök serveras med potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse med ägghalva

TORSDAG

Lunch: Vardagssoppa med smörgås
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Stekt färsk strömming serveras med potatismos
Dessert: Persikor med vispad grädde
Kvällsmat: Omelett med svampstuvning

LÖRDAG

Lunch: Pannbiff med lök, sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med örtsås och klyftpotatis
Dessert: Kanelinkokta päron med grädde
Kvällsmat: Kokt skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 9

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålsoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med ananas serveras med potatis
Dessert: Fjällkräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa med smörgås
Dessert: Ugnsstekta äpplen med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Stekt färsk strömming serveras med potatismos
Dessert: Fruktkräm
Kvällsmat: Ost/skinkpaj med kall sås

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med sås och potatis
Dessert: Chokladpudding med grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad
Dessert: Tropisk fruktsallad med chokladspån
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

BroschyrMat på våra äldreboende

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Kött/grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Ugnsstekta
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad spenat och stekt potatis

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med räkor och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka, vispad grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost


Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 29 november 2019 av Jenny Egeland Knutsson