Mat i äldreomsorgen

Måltiden är en av livets stora höjdpunkter. Den har stor betydelse och maten som serveras ska se god ut, dofta gott, kännas bra och smaka gott. I Ulricehamns kommun satsar vi på att aktivt förgylla matsituationerna för de som bor på kommunens äldreboende. Kring måltiden kan alla samlas för en gemensam stund. Maten som serveras är näringsrik och klimatanpassad, så långt det är möjligt lagar vi den från grunden. Vi är stolta över att alla äldreboenden i Ulricehamns kommun har egna tillagningskök.

Äldre person som äter lunch

Ulricehamns kommun arbetar efter Livsmedelsverkets rekommendationer. Maten, som inte bara är bra mat, utan en del av positiva händelser under dagen, ska vara individanpassad och fördelas över dygnet.

Äldre har större behov av energi men äter inte alltid stora portioner. Därför behöver äldre fler mindre, näringstäta måltider fördelat över dygnet. På äldreboendena kan man äta som besökare. Det kostar en slant, men ta dig gärna tid att prova maten som serveras till de boende.

Allra helst ska äldre även äta på natten. Det ska inte gå mer än 10-11 timmar mellan måltiderna. Därför serveras en så kallad för-frukost för att det ska bli lättare att orka med morgonens bestyr och de boende ska ha kraft att orka äta frukost.

En aptitretare serveras en stund före huvudmåltiden. Den stimulerar aptiten samt dämpar eventuellt illamående.
För att kunna sova gott om natten är det viktigt att äta något senare på kvällen. Smoothies eller liknande serveras som sängfösare eller som nattmål.

 

I Livsmedelsverkets modell, som Ulricehamns kommun arbetar efter när det gäller mat i äldreomsorgen, framgår att måltiden ska vara säker, god, integrerad, trivsam, hållbar och näringsriktig.

Tider för måltider på våra äldreboenden:

För-frukost 04.00-07.00
Frukost 07.30-09.30
Mellanmål 10.30-11.00
Lunch-middag 12.30-13.30
Mellanmål 14.30-15.30
Kvällsmat-middag 17.30-19.00
Mellanmål 19.00-21.00
Sent kvällsmål 20.00-24.00
Sängfösare 24.00-04.00

 

Vi tänker miljövänligt

Våra maträtter är därför baserade på mycket grönsaker och ekologiska och säsongsanpassade produkter. Drygt 40 procent av det som serveras är ekologiskt  och vi är en bra bit på väg mot det politiska målet att 2021 använda minst 50 procent ekologiska råvaror. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från Sverige. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder. Ris har stor miljöpåverkan och därför vi valt att minska antalet serveringar i menyn. Istället serveras mer bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och ofta har ursprung från Sverige.

Maten från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser. Istället lagas maten i största möjliga mån från grunden. Vi strävar efter att erbjuda ett färgrikt salladsbord med olika former och färger som ökar matglädjen. Både kalla och varma grönsaker serveras varje dag.

Maten lagas där den serveras

Alla äldreboenden har egna tillagningskök för att maten ska vara så nylagad som möjligt då den serveras.

Hemsänd mat lagas lokalt

Maten till dem som får den hemsänd lagas och packas  i Ulricehamns resurscenters kök. Leverans till till dem som har hemsänd mat sker med hjälp av Lastbilscentralen i kylbil en dag i veckan. Alla har tio rätter att välja på varje vecka. För dem som är i behov av specialkost så anpassas rätterna utefter detta.

Matråd

Varje äldreboende har ett matråd som träffas två gånger per år. Här diskuteras aktuella matfrågor

Njuta lite extra

Helger och aktiviteter som uppmärksammas och arrangeras under året är bland annat: nyårshelgen,  Alla hjärtans dag, trettonhelgen, Fettisdagen, påskhelgen,  våffeldagen, Valborgsmässoafton, Mors dag, 1:a maj, kräftskiva, Kristi himmelsfärdsdag, Kanelbullens dag, pingsthelgen,  Fars dag, Nationaldagen, nobelmiddag, Alla helgons dag,  Lucia, julhelgen och raggarträffar.

Våra kök

Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. Kontakta samordnarna i köken:
Ekero, Gällstad
Birgitta Holmqvist
birgitta.holmqvist@ulricehamn.se
0321- 95219

Ulricehamns resurscenter (URC) och hemsänd mat
Carina Johansson
carina.johansson4@ulricehamn.se
0321-595707

Hökerumsgården
Anette Lindgren
anette.lindgren@ulricehamn.se
0321-595248

Parkgården, Dalum
Helen Nilsson
Helen.nilsson@ulricehamn.se
0321-595244

Ryttershov
Eva Strålin
eva.stralin@ulricehamn.se
0321-595199

Solrosen
Marie Westerholm
marie.westerholm@ulricehamn.se
0321-595780

Våra maträtter är därför baserade på mycket grönsaker och ekologiska och säsongsanpassade produkter. Drygt 40 procent av det som serveras är ekologiskt  och vi är en bra bit på väg mot det politiska målet att 2021 använda minst 50 procent ekologiska råvaror. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från Sverige. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder. Ris har stor miljöpåverkan och därför vi valt att minska antalet serveringar i menyn. Istället serveras mer bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och ofta har ursprung från Sverige.


Publicerat av Ulrika Emtervall den 4 april 2016, senast ändrad den 29 oktober 2019 av Anette Westerlund