Mat i äldreomsorgen

I Ulricehamns kommun satsar vi på att aktivt förgylla vardagen för de som bor på kommunens äldreboende. Kring måltiden kan alla samlas för en gemensam stund. Vi har näringsrik och klimatanpassad mat på våra äldreboenden och så långt det är möjligt lagar vi maten från grunden.Vi är stolta över att alla äldreboende i Ulricehamns kommun har egna tillagningskök.

Äldre person som äter lunch

Vi tänker miljövänligt

Våra maträtter är därför baserade på mycket grönsaker och ekologiska och säsongsanpassade produkter. Drygt 40 procent av det som serveras är ekologiskt  och vi är en bra bit på väg mot det politiska målet att 2021 använda minst 50 procent ekologiska råvaror. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från Sverige. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder. Ris har stor miljöpåverkan och därför vi valt att minska antalet serveringar i menyn. Istället serveras mer bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och ofta har ursprung från Sverige.

Vi lagar maten från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser. Istället lagas maten i största möjliga mån från grunden. Vi strävar efter att erbjuda ett färgrikt salladsbord med olika former och färger som ökar matglädjen. Både kalla och varma grönsaker serveras varje dag.

Vi lagar maten där den serveras

Alla äldreboenden har egna tillagningskök för att maten ska vara så nylagad som möjligt då den serveras.

Hemsänd mat lagas lokalt i Ulricehamn

Maten till dem som får den hemsänd lagas och packas  i Ulricehamns resurscenters kök. Leverans till till dem som har hemsänd mat sker med hjälp av Lastbilscentralen i kylbil en dag i veckan. Alla har tio rätter att välja på varje vecka. För dem som är i behov av specialkost så anpassas rätterna utefter detta.

Vi lyssnar på våra matgäster

Varje äldreboende har ett matråd som träffas två gånger per år. Här diskuteras aktuella matfrågor

Högtider och andra anledningar att njuta lite extra

Helger och aktiviteter som uppmärksammas och arrangeras under året är bland annat: nyårshelgen,  Alla hjärtans dag, trettonhelgen, Fettisdagen, påskhelgen,  våffeldagen, Valborgsmässoafton, Mors dag, 1:a maj, kräftskiva, Kristi himmelsfärdsdag, Kanelbullens dag, pingsthelgen,  Fars dag, Nationaldagen, nobelmiddag, Alla helgons dag,  Lucia, julhelgen och raggarträffar.

 

Frågor och funderingar kring maten?

Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag.  Kontakta samordnarna i köken:

Ekero, Gällstad
Birgitta Holmqvist
birgitta.holmqvist@ulricehamn.se
0321- 95219

Ulricehamns resurscenter (URC) och hemsänd mat
Carina Johansson
carina.johansson4@ulricehamn.se
0321-595707

Hökerumsgården
Anette Lindgren
anette.lindgren@ulricehamn.se
0321-595248

Parkgården, Dalum
Helen Nilsson
Helen.nilsson@ulricehamn.se
0321-595244

Ryttershov
Eva Strålin
eva.stralin@ulricehamn.se
0321-595199

Solrosen
Marie Westerholm
marie.westerholm@ulricehamn.se
0321-595780

 


Publicerat av Ulrika Emtervall den 4 april 2016, senast ändrad den 19 september 2019 av Anette Westerlund

Hjälpte informationen på denna sida dig?