Skulpturer

Leone i Sjöträdgården i Ulricehamn.Leone i Sjöträdgården i Ulricehamn.

Leone, 2018


Konstnär:
Shai Dahan
Material: brons
Plats: Sjöträdgården

Leone är en hyllning till de klassiska bronshästskulpturerna från tidigare århundraden. Den omdefinierar på samma gång den typiska hästskulpturen genom att den är täckt med modern graffiti som finns på väggar över hela världen.

Detta skapar en koppling mellan historiskt konstverk och det samtida. Det bryter också från den normala förväntan på bronsskulpturer och ger ett uppdaterat utseende som gör hästen mer modern.

Ulricehamns kommun hyr skulpturen av konstnären 2018-2020.

Birgit Th Sparre, 2003

Birgit Th Sparre av Wanja Nones Håkansson

Konstnär: Wanja ”Nones” Håkansson (1924-2014)
Material: brons
Plats: Järnvägsparken

2003 skulle författarinnan Birgit Th Sparre fyllt 100 år. Samma år invigdes bysten gjord av Wanja Nones Håkansson. Den står på en hög granitpelare i den lilla parken som också bär författarinnans namn. Sparre, som avled 1984, levde större delen av sitt liv i Ulricehamnstrakten och placerade området på den litterära kartan med böckerna i serien ”Gårdarna runt sjön”. Åsunden hade en central position i hennes skrivande och placeringen av parken och bronsskulpturen med utsikt över sjön är därför väl lämpad. Verket är delvis betalt genom en gåva från Lions Club i Ulricehamn.

Lyssna på berättelsen om Birgits liv  som läses av Agneta Welin Mod. (3 minuter)

Slowfox, 2000

Slow fox av Kersin Dahl Norén

Konstnär: Kerstin Dahl-Norén
Material: sten
Plats: cykelrondellen Boråsvägen

I 900 miljoner år gammal röd bohusgranit från Hallinden nära Lysekil har skulptören Kerstin Dahl-Norén skapat Slowfox.

– Gestalterna fanns där redan från början när jag såg blocket, säger Kerstin.

Båda är alltså huggna ur samma massiva stycke. Paret, man och kvinna i stiliserad form, är fångade i en stilla dans. Konstnären har använt sig av klassisk stenhuggarteknik med verktyg som pikmejsel och plurkilar. Stillhet-rörelse, rått-polerat är motsatsförhållanden Kerstin Dahl-Norén gärna arbetar med i sina verk. Slowfox visades på flera utställningar innan den slutligen kom på plats i Ulricehamn 2005.

Vänskap, 1998

Tillsammans av Thomas Lindberg

Konstnär: Thomas Lindberg (1951-2015 )
Material: järn
Plats: Stureparken

Samlade i ring står de fyra figurerna i en gestaltning av vänskap. Armarna formar en obruten linje. Tillsammans bildar gestalterna en enhet – ett vännernas förbund. Skulpturen i Stureparken skänktes till kommunen av Ulricehamns Hembygdsförening 1998. Överlämningen ägde rum i samband med det traditionella nationaldagsfirandet i parken.

Bleckknalle med sin cykel, 1999

DCF 1.0

Konstnär: Wanja ”Nones” Håkansson (1924-2014)
Material: brons och lättmetall
Plats: Storgatan, nära Järnvägstorget

Bleckslageri var från mitten av 1800-talet och hundra år framåt vanligt i Ulricehamnstrakten. Gårdfarihandlare som i Sjuhäradsbygden kallades knallar försåg människor runt om i bygden med olika produkter. Bleckknallen med sin cykel och med bagaget fullt av varor, vill minna om dessa delar av den lokala kulturhistorien.

Placeringen ger ytterligare kopplingar till handelns betydelse för trakten. Storgatan är en del av den gamla ridvägen mellan västerhavet och inre Västergötland. Här har handelsmän passerat sedan medeltiden och kanske ännu längre.

Wanja Nones Håkanssons skulptur invigdes av dåvarande landshövdingen Göte Bernhardsson 1999 och delfinansierades med hjälp av Ulricehamns Sparbank.

Apollo, 1966

Apollo av Erik Grate

Konstnär: Eric Grate (1896-1983)
Material:brons
Plats: utanför stadshuset, Bogesundsgatan 22

Eric Grates bronsskulptur Apollo invigdes 1966. Den i konsthistorien ofta avbildade antike guden Apollon har i Grates tappning fått en abstrakt sextiotalsdräkt. Av de klassiska naturalistiska formerna har det mesta skalats bort. Kvar finns de linjer och drag som ändå får betraktaren att uppfatta den atletiska kroppen.

1957 stod Ulricehamns stadshus färdigt. Invigningsdagen till ära hade skulpturen Torso av Christian Bergh lånats in och placerats intill innergården. ”Om den i konsthänseende högkonservativa delen av stadens invånare kan komma över initialchocken, kommer måhända konstverket att förvärvas av staden och sålunda få stå kvar”, skriver kommunalborgmästare Sven Törner i en artikel i Svenska stads-förbundets tidskrift 1958. Så blev det inte. Efter ett konstbråk hamnade skulpturen istället i Helsingborg. Och Ulricehamns kommun köpte åtta år senare istället in Apollo till samma plats.

Sten Sture till häst, 1973

Sten Sture till häst av Olle Kello Karlsson

Konstnär: Olle ”Kello” Karlsson
Material: trä och metall
Plats: vid korsningen Bogesundsgatan/Södra Kyrkogatan

På sjön Åsundens is, den 19 januari 1520 sårades riksföreståndaren Sten Sture den yngre så allvarligt av en dansk kanonkula att han två veckor senare avled. I ett försök att stoppa den invaderande danska hären, hade Sten Sture samlat svenska soldater här i dåvarande Bogesund. Danskarna, som var många fler än de svenska männen, lyckades inte bara sätta riksföreståndaren ur spel. Efter att ha bränt ner stan, drog man vidare norrut mot Stockholm där danske kungen Kristian II sedan kröntes till kung över Sverige.

Ulricehamnskonstnären Olle ”Kello” Karlsson fick i början på 1970-talet i uppdrag av dåvarande konst- och kulturvårdsnämnden att utföra en staty i trä av Sten Sture. Detta kunde göras med hjälp av en gåva från Ulricehamns Sparbank. I november 1973 invigdes verket.

Grodan, 1889

Grodan av Per Hasselberg

Konstnär: Per Hasselberg (1850-1894)
Material: brons
Plats: Grodparken

Ett av konstnären Per Hasselbergs mest kända verk är ”Grodan” från 1889. Replikor finns i olika storlekar och versioner. Bronsvarianter som denna finns bland annat på Söder i Stockholm, på Waldermarsudde och i Ronneby. Första versionen i marmor finns i Fürstenbergska galleriet i Göteborgs konstmuseum.

Verkets namn syftar på den lilla groda som finns vid flickans ena knä. Hasselbergs skulptur ger en bild av en del i förra sekelskiftets konstideal – kopplingen natur-människa, inte sällan med en erotisk underton.

Bronsreplikan gjöts på fyrtiotalet och skänktes till Ulricehamn 1949 av stadens Rotaryklubb och invigdes året därpå. Tyvärr stals verket hösten 2008, men en nytillverkad replik kunde invigas 29 november 2009.

Nationalmuséet skriver såhär om verket:

” Per Hassselberg hade bott länge i Paris när skulpturen ställdes ut på Världsutställningen 1889. I översättningen till svenska har dock titelns betydelse (som slang för prostituerad kvinna) gått förlorad. Men den tillhör en lång sexistisk tradition där mycket unga kvinnors kroppar exploateras både i konsten och i verkligheten. Skulpturen blev så småningom så populär i Sverige att den mångfaldigades i porslin, nu i ett mindre format.”

Sten Sture, 2003

Sten Sture

Material: kopparbeslagen plåt
Plats: Sten Sturerondellen

Som en motsvarighet till Olle ”Kello” Karlssons Sten Sture till häst jämte Ulricehamns Museum, tillverkades denna stiliserade variant av kommunens arbetsmarknadsenhet Knuten. 2003 kom den på plats i rondellen, som då samtidigt fick namnet ”Sten Sturerondellen”. Den finns också som hantverks- och souvenirprodukter kopplade till Ulricehamn.

Mina vänner, 2010

Mina vänner av Ulf Celén

Konstnär: Ulf Celén
Material: trä
Plats: Stadsskogens förskola

Ulf Celén är träskulptör och skaparen av lekskulpturen ”Mina vänner”. Den består av flera olika delar, alla med sina karaktärer och uttryck. Skulpturgruppen finns vid Stadsskogens förskola i centrala Ulricehamn. Här får barn möta konst på egna villkor och utforska den med flera sinnen. ”Mina vänner” invigdes sommaren 2010.

Mor och barn, 1992

Konstnär: Margareta Engström (1935-2014)
Material: brons
Plats: Ekero, Gällstad

I samband med en ombyggnation av vård- och omsorgsboendet Ekero i Gällstad beställdes ett verk av Margareta Engström. Då bodde hon i Liared och hade därför lokal anknytning till bygden.

Engströms bronsskulptur bär namnet ”Mor och barn”. Den har en närhet i det konstnärliga uttrycket som är långt utöver det vanliga. Modern sitter ner på ett stenblock och barnet står framför och tittar upp i moderns ansikte – det är ett intimt och kärleksfullt ögonblick. Barnet håller den ena armen mot stenblocket och den andra armen är i moderns knä där handen omsluts av moderns hand.

Margareta Engström har gjort flera offentliga konstverk i Jönköping- och Huskvarnaområdet samt i Borås, för att nämna några. Ett porträtt av Jussi Björling står också i Jussi Björling Consert Hall i Minneapolis, USA. Engström är ursprungligen från Bankeryd och har utbildat sig vid Académie Libre i Paris samt Konstakademien i Stockholm.

Kusinerna, 2012

Kusinerna av Monika Gora

Konstnär: Monika Gora
Material: glasfiberarmerad polyesterplast
Plats: Förskolan i Hökerum

Ljusskulpturen ”Kusinerna” leker med och förskjuter betydelser, i gränslandet mellan det fullständigt självklara och en synvilla.

Något som möter en under mörka höst- och vintermorgnar och något att säga hej då till på eftermiddagarna när man går hem. Något som kan vara en påhittad vän, att identifiera sig med och klänga på, med sina mjuka, rundade former som glöder varmt. Meningen är att bygga upp en dialog mellan en fantasivärld och den fysiska världen och mellan arkitektur och konst, vilket ger oss upplevelser.

Monika Gora, föddes i Warszawa 1959 har arbetat som landskapsarkitekt och konstnär med sin egen studio sedan 1989. Hennes skulpturer med en kombination av ljus och färg som inbjuder till lek – har blivit ett mycket uppskattat permanent inslag på offentliga platser i Sverige och utomlands.

Yggdrasil, 2016

Yggdrasil

Konstnär: David Myrvold
Material: glasfiber, med invärtes LED-slinga
Plats: Bogesundsskolan

Skolan är en plats för fantasi och kunskap. Verket ”Yggdrasil” utgår i mångt och mycket från de träd som redan finns på Bogesundsskolans skolgård, och som utgör en viktig samlingsplats för skolans barn och vuxna. Platsen vittnar redan idag om ett aktivt lekande där barnen tillåts utforska och forma sin omgivning.

Tänk er ett träd som inte uppför sig som andra träd och som bokstavligt talat inbjuder till tankens lek eller sagornas förtrollade skogar. Ett träd som slingrar sig, likt rötternas framväxt i kunskapens mylla, genom mark och hus. Yggdrasils rötter binder så samman skolan i en mängd olika färger. Min ambition är att verket ska upplevas som levande och i förändring. En ledfyr till framtiden, som knyter an till historien likväl som tankens fantasi.

David Myrvold, född 1976. MFA, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Baserad i Trollhättan. Utöver konstnärsskapet arbetar David som bildpedagog vid N3 – mötesplats för ung kultur i Trollhättan.


Publicerat av Ulrika Emtervall den 20 juni 2018, senast ändrad den 15 oktober 2019 av Gabriela Velasquez

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?