Framsteg på gågatan – nu ska den andra etappen snyggas till

Snart har alla ledningar i marken renoverats för sträckan mellan Järnvägstorget och Lilla torget. Nu ska Storgatans andra etapp avslutas med en finplanering.

Grå gatsten i granit.

Förra året satte vi s­paden i marken för vår nya gågata – en ombyggnation i fyra etapper. Då fick Rådmansgränd, Riddaregatan och sträckan mellan Järnvägstorget och Rådhusgatan sig ett lyft. I år bygger vi om den andra etappen av gågatan, som består av sträckan mellan Järnvägstorget och Lilla torget. Snart är Ulricehamns Energi klara med sin del av Storgatan för den här gången och det är dags för vår entreprenör Terranor att ta vid.

– I dagarna börjar vår entreprenör att finplanera den andra etappen. De ska lägga ett tillgänglighetsstråk, få dagvattenrännorna på plats och smycka gågatan med allt från nya bänkar till nya planteringar, säger Håkan Steinstö, gatuingenjör.

Arbetet kommer att börja i den södra delen vid Järnvägstorget, med riktning mot Lilla torget. Kablar för el och belysning ska grävas ner, ytor ska justeras och ramper till vissa verksamheter ska byggas. Under arbetets gång ska gatstenen plockas upp etappvis, för att sedan läggas tillbaka vid sidan av det tillgänglighetsstråk som ska växa fram i mitten av gågatan. Tillgänglighetsstråket ska läggas med sågad gatsten i granit, precis som i den första etappen.

– Vi jobbar mot att den andra etappen ska stå klar i slutet av september, säger Håkan.

Publicerat av Elin Ohlsson den 6 maj 2024, senast ändrad den 3 maj 2024

Kontakt