Använd Tingsholms grusplan för fler gymnasieprogram och inriktningar

Publicerad den 14 april 2023, sista röstningsdag 13 juli 2023

2023/248

Tingsholmsgymnasiet väggskyltTingsholmsgymnasiets entréskylt

Under de senaste åren har runt 50 % av kommunens elever i årskurs 9 sökt sig till skolor i Borås vilket innebär en ekonomisk förlust för både Tingsholmsgymnasiet och Ulricehamn. För en del känns Borås lite spännande efter nio långa år på hemmaplan men i många fall handlar det om program eller inriktningar som saknas här. Bygg- och anläggning finns på skolan men av utrymmesskäl håller de till på industriområdet vid Maskinvägen vilket gör det tidsödande och lite stressigt för programmets elever att ta sig skolans gemensamma matsal och tillbaka igen. Genom en stor anläggning på grusplanen skulle det bli möjligt att inrymma både Bygg- och anläggning, längdskidåkningselever (NIU+RIG) och ett eller flera nya program eller inriktningar för befintliga program.

Ett alternativ skulle kunna vara att införa inriktningen Transport på Fordonsprogrammet och låta eleverna övningsköra på den stora planen. Ytan är förmodligen för liten för att rymma både dragbilar och släp men det bör kunna gå att enbart låta dem övningsköra med dragbilar. När de väl har C-körkort så kan de sedan övningsköra med släp på vägar eller något annat lämpligt område. Jag är verkligen inte rätt person att avgöra om det skulle fungera i praktiken men det är åtminstone värt en bedömning av någon erfaren transportlärare och en diskussion utifrån dennes analyser.

Närheten till Tingsholms huvudbyggnad gör grusplanen särskilt lämplig för att utöka och utveckla kommunens enda gymnasieskola vilket borde vara betydligt mer försvarbart än att även behöva dela skattepengar med en inflyttande friskola. När det gäller idrott har ju kommunen lagt enorma resurser på Lassalyckan så det finns redan väldigt mycket av den varan. Därför vore det ett ansvarslöst slöseri att lägga ännu mer av våra pengar på friidrott istället för att skapa bättre förutsättningar för ungdomarnas framtid. Även om sport och idrott är positiva inslag som bidrar till hälsa och sociala kontakter så bör väl ändå skolan ligga högre på prioriteringslistan?

Detta förslag är inte längre aktuellt att skriva under