Verksamheter med stöd för barn och unga

Här samlar vi information om verksamheter med stöd för barn och unga.

Barn- och elevhälsan

I barn- och elevhälsan ingår flera yrkesgrupper som samarbetar för att ge elever stöd i skolan.

Barn- och elevhälsan

Individ- och familjeomsorg – Socialtjänsten

Genom socialtjänsten kan du som barn, ungdom eller förälder få stöd på olika sätt. Vi erbjuder till exempel samtal och rådgivning.

Mottagningen har öppet mellan 08:00-17:00 tel: 0321-59 66 54

Efter kontorstid når du sociala jouren på telefonnummer 112

Familjelinjen

Vill du ha stöd kring familjesituationen, hör av dig till familjelinjen tfn: 0321- 59 56 49 måndagar 16-18, eller prata in på telefonsvararen så hör de av sig så snart som möjligt.

Familjelinjen

Stöd till barn och unga anhöriga

Som barn eller ungdom kan man vara anhörig på flera olika sätt. Exempel på detta kan vara att man har ett syskon med autism, en förälder med cancer eller en nära vän med ett självskadebeteende. Att leva med en förälder eller ett syskon som är sjuk eller har en funktionsnedsättning kan ibland kännas jobbigt eller annorlunda. Det är viktigt att barn och ungdomar känner sig sedda, delaktiga och får uppmärksamhet för sin egen skull. I anhörigstödet utgår vi alltid från barnet och ungdomens behov. Det finns olika stödgrupper för barn och ungdomar, exempelvis Musslan som vänder sig till barn som har förälder med missbruk eller psykisk ohälsa.

https://www.ulricehamn.se/stodochomsorg/anhorigstod/stod-for-barn-och-unga/

Sjukvårdsrådgivningen

Dygnet runt kan du ringa sjukvårdsrådgivningen för att få rådgivning av en sjuksköterska om var du i första hand bör vända dig.

Telefon: 1177

1177.se

Vårdcentraler

Du som känner ångest, oro och nedstämdhet kan också vända dig till din vårdcentral.

Vårdcentralen Ulricehamn

Hälsobrunnens vårdcentral 

Barn och ungdomsmedicinska mottagningen

Vi är en specialistmottagning för barn- och ungdomar mellan 0-18 år i Ulricehamns och Tranemo kommuner. Utöver medicinsk kompetens finns även psykolog.

Ungdomsmottagningen i Ulricehamn

Du som är mellan 13-25 år är välkommen att kontakta Ungdomsmottagningen om du vill prata med någon om hur du mår.

UMO – Ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar och stöd när du känner dig nere.

Barn och ungdomspsykiatri (BUP)

På BUP tar man emot barn och ungdomar upp till 18 år med allvarliga psykiska problem. Man utreder, behandlar och ger stöd till barn och deras familjer.

Kontaktinformation BUP

BRIS – Barnens Rätt i Samhället

BRIS kan alla under 18 år ringa, maila eller chatta för att prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt.

Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Om du vill kan du också skriva till en vuxen på BRIS eller chatta i BRIS-chatten.

Telefon: 116 111
www.bris.se

Vågen Borås

Vågen är en liten ätstörningsenhet som organisatoriskt lyder under primärvården. Dess syfte är att komma in i ett tidigt skede av patientens ätstörning (målsättningen är inom ett par veckor).

Hit kan patienter och anhöriga vända sig för rådgivning och komma för bedömningssamtal för eventuell vidare remittering.

Livlinan

Livlinan.org ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På sajten kan du ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.

www.livlinan.org

Tjejjouren.se

Du väljer själv på vilket sätt du vill komma i kontakt med en tjejjour. Många jourer kan du både chatta med, maila till, prata med i telefon eller hälsa på.

Vi finns i hela landet och du väljer själv vilken tjejjour du vill kontakta, det spelar ingen roll vilken du bor närmast.

 www.tjejjouren.se

I Borås finns Tjejjouren Magnolia. De har en stödchatt varje onsdag kväll kl. 19-20 dit man anonymt kan vända sig om man behöver prata med någon. De har även en frågelåda som alltid är öppen. Båda hittar man på deras webbsida.

www.tjejjouren.se/magnolia

RFSL:s brottsofferjour

www.hbtq-jouren.se

Brottsofferjouren

www.brottsofferjouren.se


Publicerat av Gabriela Velasquez den 24 februari 2015, senast ändrad den 2 juli 2019 av Anette Westerlund

Hjälpte informationen på denna sida dig?